Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-02@08:48:32 GMT

عناب با خواص ناب

تاریخ انتشار: ۱۲ آبان ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۵۶۶۳۸۹۷

عناب با خواص ناب

عناب درختچه‌ای است که ارتفاع آن تا ۸ متر می‌رسد. ساقه‌های آن خاردار بوده و خار‌ها به دو صورت باریک و بلند و ناهموار و ناصاف دیده می‌شوند (البته بعضی از واریته‌های عناب بدون خار هستند). برگ‌های گیاه زیبا، قلبی‌شکل و در بعضی واریته‌ها دندانه‌دار و در بعضی صاف و دارای سه رگبرگ طولی می‌باشند که به صورت متناوب بر روی ساقه قرار می‌گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
قسمت روی برگ‌ها، سبز تیره و قسمت زیر، سبز روشن است. در کنار هر برگ دو خار که از تغییر شکل گوشوارک‌ها به وجود می‌آیند، دیده می‌شود. گل‌ها کوچک با دمگل کوتاه و به رنگ زرد متمایل به سبز هستند که به صورت دسته‌های کوچک در کنار برگ‌ها قرار دارند. میوه عناب تقریباً بیضی‌شکل (به اندازه زیتون معمولی) و به رنگ قرمز تا قرمز تیره می‌باشد. پوست میوه صاف و شفاف و قسمت گوشتی و درونی آن سفیدرنگ است. عناب کمی شیرین با مزه لعابی و مطبوع می‌باشد که پس از رشد کامل و معمولاً در پاییز جمع‌آوری می‌شود. هسته درون میوه سخت و استوانه‌ای است. چون میوه خشک عناب شبیه خرماست، به آن خرمای چینی گفته می‌شود. تنه اصلی درخت عناب اصولاً قهوه‌ای‌رنگ است. شاخه‌های جوان سبز تیره هستند و سپس قرمزرنگ می‌شوند. با توجه به اینکه برگ‌ها رنگ سبز زیبایی دارند، به‌خصوص زمانی که میوه‌ها می‌رسند، درخت از زیبایی دل‌انگیزی برخوردار می‌شود. درخت عناب بومی مناطق گرمسیری است. مهم‌ترین نواحی رویش آن شمال آفریقا، جنوب اروپا، نواحی مدیترانه، آسیای جنوبی، شرقی و آسیای میانه می‌باشد. درخت عناب از گیاهان بومی ایران است که مهم‌ترین مناطق کشت آن استان‌های خراسان، گلستان، مازندران، فارس، اصفهان، یزد، همدان، قم، قزوین و سیستان و بلوچستان هستند.

ترکیبات مهم
میوه عناب حاوی مقدار قابل ملاحظه‌ای لعاب (موسیلاژ)، ترکیبات قندی، مواد پروتئینی و ویتامین c. می‌باشد. همچنین در آن اسیدی به نام زی‌زی فیک وجود دارد که همین ماده به همراه یک ترکیب تانتی به نام اسید زی‌زی فوتانیک در چوب عناب هم دیده شده است.

داروشناختی و اثرات مهم
میوه عناب به خاطر وجود ترکیبات موسیلاژی (لعاب) دارای اثر نرم‌کننده جهت التهابات و زخم گلو می‌باشد. برای این منظور از جوشانده میوه استفاده می‌شود. عناب تازه ملین است و، چون اثر تحریکی ندارد، برای افرادی که دارای روده و معده‌ای حساس می‌باشند، توصیه می‌شود (البته در مصارف دارویی اغلب از عناب خشک استفاده می‌شود). جوشانده و له‌شده عناب در آب یا شیر خاصیت ملین، آرام‌بخش و ضد نزله دارد.

داروشناختی و اثرات مهم
استفاده از عناب در نقاط مختلف جهان (طب‌سنتی، عامیانه و استفاده‌های امروزی):

در طب سنتی چین و کره برای کاهش استرس مصرف می‌شود.

در استرالیا نوشابه‌های حاوی عناب جهت کاهش و رفع استرس تولید می‌شود.

در چین از عناب تازه در کیک‌ها و از عناب خشک به عنوان تنقلات و از چای عناب که به دو شکل قرمز و سیاه وجود دارد، استفاده می‌شود. دود میوه عناب نیز برای تنفس بهتر مفید است. در بعضی نقاط ایران هم این روش برای تسکین نزله‌های تنفسی، به‌خصوص هنگام سرماخوردگی، استفاده می‌گردد.

در نقاط اصلی چین، کره و تایوان نوعی چای شیرین حاوی عناب (نوعی شربت عناب که در ظروف بزرگ عرضه می‌گردند) و چای کیسه‌ای عناب تهیه می‌شود.

در چین مصرف آب عناب و سرکه عناب معمول است.

در بنگال غربی و بنگلادش از سرکه عناب برای تهیه ترشی استفاده می‌گردد.

در کره، چای عناب را برای درمان سرماخوردگی استفاده می‌کنند.

در تامیل به طور سنتی میوه‌ها را در آفتاب خشک کرده و هسته چوبی آن را بیرون می‌آورند؛ سپس با تمبر هندی، فلفل قرمز و نمک می‌کوبند و از آن قرص‌های کوچکی درست کرده و دوباره در آفتاب خشک و استفاده می‌کنند.

در طب سنتی ایران از عناب به عنوان لینت‌دهنده و کاهش پرفشاری خون استفاده می‌شود.

استفاده‌های دیگر
در نواحی هیمالیا و کاراکورام عقیده دارند که بوی شیرین عناب باعث گرفتار شدن نوجوانان در عشق می‌شود؛ لذا مردان تکه‌ای از ساقه گلدار عناب را به همراه خود و یا روی کلاه خود می‌گذارند تا زنان را جذب کنند.

در جشن‌های عروسی سنتی چین عناب و گردو را در رختخواب حجله عروس می‌گذارند و آن را سمبلی از باروری می‌دانند.

در بوتان از برگ‌های عناب برای بخور و تازه و تمیز کردن هوا استفاده می‌کنند و معتقدند این کار حشرات مزاحم را دفع می‌کند و میکروب‌ها را از بین می‌برد.

در جشن‌های چای ژاپن از چای عناب نیز استفاده می‌شود.

در ویتنام میوه‌های عناب تازه را به عنوان تنقلات استفاده می‌کنند. همچنین آن را خشک کرده و به همراه مواد دیگر در بیابان‌ها می‌خورند.

نکات قابل توجه
۱. در مهم‌ترین اثرات گزارش‌شده، به اثرات قابض، ملین و مسهل عناب اشاره شده است. چون مواد موجود در عناب در مراحل مختلف از میوه نارس تا رسیده در حال تغییر می‌باشند، ممکن است اثرات دارویی مراحل مختلف عناب نیز با هم متفاوت باشد.
۲. با توجه به اثرات گزارش‌شده جدید می‌توان دریافت که کاربرد‌های عناب در طب سنتی ایران کاملاً صحیح است. ۳. با توجه به دیرهضم بودن میوه عناب، همان طور که ابن‌سینا هم در قانون اشاره داشته است، باید در مصرف آن اعتدال را رعایت نمود.
۴. بر اساس پژوهش‌های سال‌های اخیر، هسته عناب هزاران سال در خاور دور و هندوستان به عنوان آرامبخش و مقوی اعصاب مصرف می‌شده است. پژوهشگران در پی این تجربه، مواد موجود در هسته عناب به نام (سان جوین) را بررسی کرده و موفق به کشف آلکالوئید‌هایی از دسته سیکلوپپتیدی شده‌اند که دارای خواص خواب‌آور، مسکن و آرامبخش می‌باشند.
۵. در طب سنتی چین از هسته‌های عناب که به «سان سونین» مشهور است، به عنوان مقوی اعصاب، مسکن، خواب‌آور، آرامبخش و مقوی معده، همچنین برای درمان بی‌خوابی و بدخوابی استفاده می‌شود.
ناگفته نماند، چون هسته عناب چوبی و بسیار محکم است، برای استفاده دارویی حتماً باید آسیاب شود و با خوردن پودر یا دم‌کرده، مواد مؤثر آن در بدن آزاد می‌گردد. در قانون ابن‌سینا اشاره‌ای به خواص هسته عناب نشده و احتمالاً در طب سنتی ایران کمتر از آن استفاده می‌شده است.
تأثیر برگ تازه عناب بر حس چشایی
اگر برگ عناب تازه را چند دقیقه در دهان بجوند، برای مدتی و به طور موقت، حس چشایی از بین می‌رود. این خاصیت برای خوردن بعضی مواد بدمزه که تهوع‌آور یا بسیار تلخند، مناسب است. پژوهش‌های اخیر نشان داده‌اند که این اثر مربوط به ماده‌ای به نام زی‌زی‌فین می‌باشد.

طریقه و میزان مصرف
روزانه ۶ تا ۱۵ گرم از میوه مصرف شود. هسته عناب می‌تواند تا ۸ گرم در روز مصرف گردد. عصاره مایع عناب را نیز می‌توان تا روزی ۱۶ میلی‌لیتر مصرف نمود.

عوارض جانبی
در حد مصرف دارویی بلامانع بوده و تاکنون عارضه جانبی خاصی از آن گزارش نشده است.

ابن‌سینا در کتاب قانون راجع به عناب چنین گفته است
میوه عناب و درخت آن را همه می‌شناسند و اکثراً در گرگان است. در جا‌های دیگر هم هست، ولی عناب گرگان از همه بزرگ‌تر است. هرچه درشت‌تر و زیباتر و سرخرنگ‌تر باشد، بهتر است. خشکی و رطوبتش تقریباً معتدل و کمی به سوی رطوبت است. جالینوس اعتقاد دارد: «عناب هیچ‌کاره است؛ نه بهداشت را حفظ کند و نه سلامتی را به بیمار باز می‌گرداند». غیر جالینوس گوید، از تندی خون گرم نافع است. به عقیده من انگیزه این ویژگی این است که خون را به تدریج و ملایمت پرمایه‌تر می‌کند. ماده غذایی عناب اندک است. این میوه بسیار دیرهضم. بوده و با سینه و شش سازگار است، به زیان معده است و به دشواری هضم می‌شود.
ضد درد، ضد چسبندگی پلاکت‌ها (رقیق‌کننده خون)، ضد حساسیت، ضد آریتمی، ضد میکروب، ضد تشنج، ضد ادم، ضد التهاب، ضد تب، ضد اسپاسم، ضد تومور، ضد سرفه، قابض، خلط‌آور، قاعده‌آور، محافظ کبد، خواب‌آور، کاهش‌دهنده قندخون، کاهش‌دهنده فشار خون، محرک سیستم ایمنی بدن، مسکن، آرامبخش، مقوی رحم و محافظ عضله قلب.


منبع:زندگی آنلاین

منبع: پارسینه

کلیدواژه: عناب خواص عناب سلامت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۵۶۶۳۸۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تفاوت میلگرد A2 و A3 + نحوه تشخیص آن‌ها

اگرچه میلگرد A2 و A3 در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما تفاوت‌هایی با یکدیگر دارند که در این مطلب قصد داریم این موضوع را بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

میلگرد A2 چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

همانطور که اشاره کردیم میلگرد A2 بسیار پرمصرف است و بیشتر در صنعت ساختمان‌سازی (عمدتا برای آرماتوربندی) مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گرید در دسته‌ میلگردهای آجدار قرار می‌گیرد که به آن آجدار نیمه سخت و آرماتور نیز گفته می‌شود. از نمونه‌های این گرید می‌توان به میلگرد آناهیتا گیلان اشاره کرد. آج‌های روی سطح این میلگرد کمک می‌کند تا میلگرد چسبندگی خوبی به بتن داشته باشد و استحکام سازه افزایش یابد. 

میلگردهای A2 از انعطاف‌پذیری قابل قبولی بهره می‌برند و در برابر ضربه نیز مقاومت بسیار بالایی دارند. البته امکان استفاده از این میلگرد در صنایع و آهنگری وجود ندارد؛ چرا که نمی‌توان عمل جوشکاری روی آن انجام داد. با این حال، این میلگرد را به راحتی می‌توان برش زد. این نوع میلگرد از حداقل استحکام کششی 500 کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع و استحکام تسلیم 340 کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع بهره می‌برد.

میلگرد A3 چیست و چه ویژگی‌هایی دارد؟

میلگرد A3 بیشترین مصرف را در بین انواع میلگردها دارد و به عنوان یکی از متریال‌های اصلی در ساختمان‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از نمونه‌های این گرید می‌توان میلگرد نیشابور خراسان را نام برد. این میلگرد از مقاومت کششی بسیار خوبی بهره می‌برد و برای پروژه‌هایی که به مقاومت کششی بالایی نیاز است، از آن استفاده می‌شود. سختی و قابلیت جوش‌پذیری بالا از جمله مهم‌ترین ویژگی‌های میلگرد A3 به حساب می‌آیند. از نظر خواص مکانیکی، میلگرد A3 دارای حداقل استحکام کششی 600 و استحکام تسلیم 400 کیلوگرم بر سانتی‌متر مربع است. ناگفته نماند که روی سطح این محصول، آج‌‌هایی به صورت ضربدری (حالت هفتی و هشتی) قرار می‌گیرد.

 مهم‌ترین تفاوت‌های میلگرد A2 و A3

 اکنون که با این دو گرید از میلگرد آشنا شدید، در ادامه مهم‌ترین تفاوت آن‌ها را بررسی می‌کنیم.

شکل ظاهری

این دو گرید از نظر شکل ظاهری با هم تفاوت دارند و روی هر کدام از آن‌ها آج‌های متفاوتی حک می‌شود. روی سطح میلگرد A2، آج‌ها به صورت موازی و منفرد حک می‌شود؛ این در حالی است که آج‌ها در میلگردهای A3 به صورت ضربدری (حالت هفتی و هشتی) است.

افراد با استفاده از شکل ظاهری و آج‌های تشکیل‌شده روی سطح میلگرد می‌توانند تشخیص دهند که میلگردها از چه نوع گریدی هستند. راه دیگر تشخیص گرید میلگردها این است که چه حروفی روی آن‌ها حک شده باشد؛ اگر حرف C باشد، استاندارد میلگرد از نوع A3 و اگر حرف J نوشته شده باشد، میلگرد از نوع A2 است.

قیمت

یکی دیگر از تفاوت‌های این دو نوع میلگرد، در قیمت است و افراد برای خرید هر کدام از آن‌ها باید هزینه‌های متفاوتی را پرداخت کنند. اگر از تاثیرگذاری برند تولید کننده و میزان عرضه تقاضا در قیمت روز میلگرد صرف نظر کنیم، قیمت هر کیلوگرم میلگرد A3 گران‌تر از A2 است. با این حال این امکان وجود دارد که قیمت میلگرد A2 یک کارخانه کمی گران‌تر از میلگرد A3 کارخانه‌ای دیگر باشد.

 خواص مکانیکی

مهم‌‎ترین تفاوت میلگردهای A2 و A3 در خواص مکانیکی است. خواص مکانیکی هر کدام از این دو میلگرد باعث شده تا برای کاربردهای مختلفی از آن‌ها استفاده کرد. خواص مکانیکی میلگردها شامل استحکام کششی، استحکام تسلیم، میزبان خمش، خستگی و جوش پذیری می‌شود.  

کاربرد

همانور که در بخش‌های قبلی اشاره کردیم، امکان انجام عملیات جوشکاری روی میلگردهای A2 وجود ندارد و به همین دلیل از این گرید نمی‌توان در آهنگری و صنعت استفاده کرد. معمولا در ساختمان‌سازی سبک، ساخت انواع خاموت، تیرچه، ستون و تیر از این نوع میلگرد استفاده می‌شود. برای مثال میلگرد 16 نیشابور ساختاری ترد دارد و بیشترین کاربردش در ساخت و ساز و ساختمان سازی است. در آرماتوربندی و برای اتصال طولی میلگردها نیز از A3 استفاده می‌کنند. البته باز توصیه می‌شود که عملیات جوشکاری نیز روی این محصول انجام نشود.

جمع‌بندی

میلگردها از جمله مهم‌ترین مواد برای ساختمان‌سازی و ساخت و ساز است که در گریدهای مختلفی تولید و عرضه می‌شود. فعالان حوزه ساختمان با در نظر گرفتن نیاز  و کاربرد خود، معمولا از میلگرد A2 یا A3 را خریداری می‌کنند. البته هر یک از این گریدها در پارامترهای شکل ظاهری قیمت، خواص مکانیکی و کاربرد با یکدیگر متفاوت هستند. در همین راستا، قبل از خرید بهتر است که مشخصات هر کدام از این میلگردها را بشناسید تا با توجه به نیاز خود یکی از آن‌ها را انتخاب کنید. 

منبع: توسعه سازه فولاد ایرانیان | تسفا

دیگر خبرها

  • خوراکی‌هایی که بهتر است با معده خالی خورده نشوند
  • تفاوت میلگرد A2 و A3 + نحوه تشخیص آن‌ها
  • این مواد غذایی سرشار از ویتامین C هستند
  • مناسب‌ترین میوه‌ها برای بیماران دیابتی
  • آیا حتما به خرید قرص ویتامین C نیاز داریم؟
  • برای مبارزه با این بیماری خیار تلخ بخورید
  • خواص معجزه‌آسای سیر برای پوست و مو
  • فواید و خواص آب سیب زمینی
  • خواص ریواس و فواید آب ریواس برای جوانسازی و لاغری + عوارض
  • این میوه از افسردگی جلوگیری می‌کند